Det er foreldres ansvar!

August 17th, 2016 | Posted by Seri Linn Erlandsen in Uncategorized

image

Mobber barnet dit, så er det ditt ansvar.

Mangler  barnet ditt sosiale koder, så er det ditt ansvar.

Kommer barnet ditt på skolen uforberedt, så er det ditt ansvar.

Ser barnet ditt for mye på TV eller er for mye på iPad, så er det ditt ansvar.

Klarer ikke barnet ditt å sitte stille ved bordet, så er det ditt ansvar.

Svarer barnet ditt uhøflig, så er det ditt ansvar.

Klarer  ikke barnet ditt å dele, så er det ditt ansvar.

osv

Dette er bare noen eksempler på hva som er vårt ansvar. Jeg ser for ofte i yrkessammenheng og i det private foreldre som ikke tar ansvar for barns handlinger. Vi skylder fort på andre, bortforklarer og unnskylder barnene våre. Ved å unnskylde barnene, unnskylder vi egentlig oss selv. For hvem sin skyld er det at barnet ikke takker for maten? Barnet? Læreren? Besteforeldrene? Genene? Nei det er selvfølgelig foreldrene. Jeg kan skylde på personlighetene til datteren min, hun er så sta, hun lytter ikke, det er så mye enklere med hun andre, hun takker. Men uansett personlighet så er det mitt ansvar å finne ut hvordan jeg skal nå inn til henne. Om den ene er flink til å dele og den den andre ikke, så kan jeg ikke unnskylde handlinger med personlighet. Det er mitt ansvar og finne ut hvordan hun skal lære det.

I de tilfellene jeg har vært borti mobbing eller slåssing i yrkessammenheng eller privat,  ser jeg fort at de fleste går inn i å benekte, bortforklare eller unnskylde barnets handlinger. Vi ser fort over på den som ble mobbet eller slått. Den første tanken foreldre får er; hva gjorde det andre barnet først.

Om vi foreldre ikke tar ansvar, hvordan skal våre barn da lære å ta ansvar? Det er vi soner rollemodellene.  Husk det er bedre at barn får skylden en gang for mye enn en gang for lite.  Barn som blir oppmerksomme på konsekvensen av det de gjør, og tar ansvar for handlingene sine, det er de som blir de beste barnene, og det lærer de gjennom oss foreldre.

Foreldre ta ansvar, barn blir det du lærer dem!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.

Menu Title