Vennskap

October 13th, 2014 | Posted by Seri Linn Erlandsen in Uncategorized

image

Vennskap i dag er på mange måter blitt sterkere og mer overfladisk enn før. Vi har mange venner som pleies på sosiale medier. Det kan diskuteres hvor nære venner de er eller om det faktisk er venner. Samtidig har vi venner i dag som kan føles mer nær enn egen familie.

For at vennskap skal være gode, trygge, stabile, nære og solide er det mye som må til. Noen skiller vennskap fra familie: Det er lettere oå avslutt og en har ikke samme bindinger. Noen vil kanskje si seg uenig i dette men de fleste føler en sterkere forpliktelse til familie på godt og vont. Det betyr ikke at en trives bedre sammen med dem.

Det er når frustrasjon, irritasjon eller misforståelser oppstår at vennskap blir satt på prøve. Vi har tre valg i slike situasjoner og det er å lære seg å leve med det, gi beskjed eller trekke seg unna. Jeg har i min profesjon og som venn opplevd å lete etter svaret på hva som er riktig å gjøre og jeg vet at de fleste kan synes at det å stå i konflikt med venner kan være altoppslukende.

Stort sett har jeg i terapirommet anbefalt klienter å gi beskjed, fordi en da får det ut av blodet og om den andre ikke forstår eller reagerer negativt vil det å gi beskjed føre til et brudd eller at vennskapet blir nærere. En kan bli enige om å være uenige og da vil en vite hvor en har hverandre og ta forhåndsregler.

Det viktigste å tenke på før en tar opp frustrasjon er å stille spørsmålet hva ønsker jeg å oppnå: Endre den andre eller få ut frustrasjonen? For om ønsket er at den andre skal slutte med noe eller å være helt enig med deg,tror jeg det er bortkastet energi, men om ønske er å vise hvor dine grenser går og hvordan du ønsker å ha det, tror jeg du vil få det bedre med å gi beskjed.

Det er også viktig å tenke igjennom måten en skal gi beskjed på, fordi det ofte bli for vagt eller for sterkt. Det er ikke lett å gi tilbakemelding ansikt til ansikt. Du må også være raus med mottaker og ikke forvente en ydmyk mottakelse. Det er ikke lett å få negative tilbakemeldinger, så gi personen litt tid til å bli ydmyk. Tenk på hvordan du selv ville reagert, det er lett å motta med forsvar eller tilbaketrekning.

Jeg har sannsynligvis, som deg, prøvd med å gi beskjed hvor jeg har tenkt at det ikke var verdt det. Tenkt; er det mulig? Her prøver jeg og hva får jeg tilbake annet en kjeft og negativitet. Men når alt kommer til alt så oppnår en alltid noe ved å gi beskjed. F.eks det å finne ut hvor forskjellig oppfatninger det er mulig å ha, oppklaringer, nærhet, tilgivelse, enighet om å være uenige, hvor en har hverandre, kvaliteter osv

 I vennskap vil det alltid være enighet, uenighet, kjærlighet, sjalusi, støtte, glede, sorg, trygghet  og skuffelse. Venner kan brukes forskjellig. Ikke forvent at en venn skal fylle alle roller, finn ut hva hver enkelt er god på og dårlig på slik at du vet hva du har. Da har du mulighet til å bli mindre skuffet. Husk at du også er god og dårlig på noe. Summen er konstant…

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.

Menu Title