Visste du at….?

April 12th, 2014 | Posted by Seri Linn Erlandsen in Uncategorized

nei

Visste du at du i løpet av et liv får du 10 ganger ner nei enn ja. Dvs at du eller f.eks barnet ditt får  tusen ja i løpet av ett liv så får du titusen nei…

Som foreldre bidrar vi til at nei er det ordet et menneske hører mest i løpet av et liv. Tenk etter hvor mange ganger du sier nei i løpet av en dag?

Kanskje det ikke gjør noe, men jeg tenker det kan være lurt å vurdere å si ifra på en annen måte enn alltid nei, her er noen eksempler jeg bruker å gi til familier jeg veileder i forhold til det å sette grenser:

– Kan  jeg få godteri? Nei.  Alternativt svar; pleier vi å spise godteri på mandager? Barnet svare:  Nei.  Du sier: Hvilken dag spiser vi godteri? Barnet sier; lørdag. Du sier; flott, da venter vi til lørdag.

–  Når barnet gjør noe det ikke skal, roper vi ofte NEI!!!     Alternativ; Mikkel, har du lov til å klatre på bordet? Barnet svarer; vet ikke. Du kan si; Vet du hvorfor du ikke skal klatre på bordet?  Osv. Det er  fint å speile barnet hvorfor du har de forskjellige reglene,  slik at de til en viss grad vet/skjønner det. Vi glemmer ut at barn forstår mye. Veldig mange av de reglene vi har er fordi vi er bekymret/ redde for barnene, og da er det flott at barn vet det, for det er kjærlighet.. Det kan en også speile dem.  ‘ du kan ikke sitte på bordet, fordi da kan du ramle ned å slå deg, du vil få vondt og jeg  blir redd for deg, fordi jeg er så glad i deg.”  Vi kan selvfølgelig ikke si dette hver gang…

Kan jeg få denne, kan jeg få denne? Nei!!!   Alternativ svar; du kan ønske deg den, vi kan gå hjem å lage en liste over det du ønsker deg, så kan du spare til den gjennom poeng eller til bursdag…

Men missforstå meg rett, det er en kunst å si nei med god samvittighet, så dette innlegget er ikke ment for å gi mer etter, men speiling gjør at du slipper å si nei så mange ganger på samme ting…

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.

Menu Title