Kart og terreng

February 26th, 2014 | Posted by Seri Linn Erlandsen in Ukategorisert

kart_wide

I teoribøkene på skolen lærte jeg om kart og terreng. Dette kan for noe være kjent, men jeg skal til dere som ikke kjenner disse begrepene prøve å forklare det enkelt. Jeg vil i flere blogginnlegg referere til disse begrepene, så da vet dere hva jeg snakker om.

Bateson som er mannen bak begrepene kart og terreng sier det slik:  Kartet er ideene og tankene våre om virkeligheten. Vi kan aldri forholde oss direkte til virkeligheten, bare til vårt eget kart, som lager vår egen forståelse av virkeligheten. Derfor har ingen lik oppfattning om hva som er virkeligheten, for den er forskjellig fra person til person.

Altså: vi lager oss en egen forståelse av virkeligheten utifra det kartet du har fått gjennom genetikk og læring av foreldre og samfunn. Jeg som foreldre må vite at jeg lager størrelsen på kartet til mine barn gjennom hvor mange metoder, veier jeg viser det går ann å gå. Kanskje klarer jeg å gi dem elver og breddegrader også…
Bateson sier også at kartet er ikke terrenget, men en måte å forstå terrenget på.

Et lite eksempel på  at vi har ulike kart over det samme terrenget: En “ustrukturert” familie kan av en annen person oppfattes som en “kreativ” familie.

Et annet eksempel kan være fra min egen hverdag, hvor jeg ble såret på fest av hva en veninne sa til meg. Jeg bestemte meg for å ta det opp isedenfor at jeg bare trakk meg unna. Da hun svarte ble hun svært ydmyk, hun hadde ment det som en spøk.  Vi hadde forskjellig kart på hva som er ok og si.

Situasjoner som dette kan en komme i hver dag, derfor kan det være viktig å ha dette med seg slik at en lettere kan forstå andre eller skjønne at det som regel ikke bare er en fasit..

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Menu Title