Er du dårlig på å argumentere?

February 13th, 2014 | Posted by Seri Linn Erlandsen in Ukategorisert

debatt

En av mine klienter sa til meg i dag at hun syntes det var vanskelig å gi beskjed eller si hva hun trenger, fordi hun føler at hun alltid kommer til kort. Partneren er så god på å argumentere. Jeg taper alltid kampen.

Dette er noe mange opplever med partneren sin, kollegaer, sjefer og venner. Hva gjør en da?

Her hvor klienten min var lei seg og såret over valget til partneren, måtte hun først finne ut hva hun var såret over og hvorfor. Deretter finne ut hva som må til for å bli kvitt følelsen.  Hva hun kan si eller gjøre for å bli kvitt følelsen eller hva trenger hun av partneren for å bli kvitt følelsen.

Hun hadde prøvd å si  ifra men det hjalp ikke, han ville fremdeles gjøre slik han hadde betemt, og i tilegg kommet med ultimatum om at om han ikke fikk det som han ønsket.

Når en lager slike ultimatum, kan det virke veldig sårende. En kan  snu på det og si at det da betyr mye for partneren å få lov til å gjøre som han ønsker. Derfor er det viktig å kjenne etter hvor viktig det er for deg. Hvem er det viktigst for å vinne, hva kan du få igjen for å gi partneren rett ? Klarer du å være raus?

Om du uansett ønsker å få det som du mener er riktig eller fortjent og du føler du alltid taper argumentasjonen, er det viktig at du visualiserer samtalen på forhånd. ( Lær om visualiseringer under blogginnlegget visualisering)

Når du har visualisert det du skal si, visualiser så hva den du skal snakke med vil svare. Vær forutinntatt. Er det du ser for deg hn vil svare negativt, må du gjøre om på det du skal si. Gjør dette inntil du visualiserer noe du tror sjefen, partneren, vennen ja til og barnet ditt kan reagere “greit” på

Det som ofte hjelper er å ha et fast oppsett på hvordan en sier ifra, slik at du blir tryggere på at det du sier kan vinner frem. Da kan det bli lettere å si ifra spontant, men det er også lov å si at dette må jeg tenke litt på det og komme tilbake senere.

Det viktigste er at du ikke angriper først som f.eks;  jeg synes det er skikkelig dumt at du… Jeg synes du er utrolig egoistisk som…. Du gjør alltid slik som passer deg…. Du tar alltid å… ….

Fast regel trenger kun å være: Jeg blir skikkelig skuffet når vi ikke klarer å…eller når du sier….

Bruk jeg perspektiv og følelse, fordi ingen kan argumentere med hvordan du føler..

Et litt lenger fast oppsett kan være:

1) Si at du har hørt dem; Jeg hører hva du sier og jeg forstår hvorfor du tenker/ønsker det slik….

2) Bruk jeg budskap med følelser: Jeg blir skikkelig såret når du…

3) Avvepning og innsikt: Bevisstgjør han henne på deres styrke, slik at du viser deg sterk, her i dette tilfellet, du er så god på å argumentere at jeg føler alltid at jeg taper, derfor orker jeg ikke ta kampen, men det betyr ikke at jeg føler at du har rett, så det det ender opp med er at jeg bare drar det med meg videre. Så da har vi begge tapt, jeg straffer deg med dette senere, ved å være furten eller gjennom kritikk

3) Komme frem til enighet og spille ballen over slik at den andre føler seg inkludert: Hvilken løsning tenker du er riktig, slik at vi begge kjenner at det blir riktig?

Andre strofer kan være:

Det høres kanskje dumt ut men jeg trenger at du…

Vi vil alltid være forskjellige på dette synet derfor viktig…

Dette er bare eksempler, prøv å formulere dine egne om disse ikke passer til deg. men det er uansett viktig å tenke igjennom/visualisere samtalen på forhånd, da står du sterkere…

Lykke til…

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Menu Title