Barn med fobier

October 22nd, 2013 | Posted by Seri Linn Erlandsen in Kognitiv terapi | Ukategorisert

3663750684_b2aeeb4117_z

 

I dag kom en ny gutt på 6 år sammen med sin mor på kontoret. Han kom p.g.a. av sin fobie mot hunder. Mange barn har redsel for forskjellige ting som mørke, “dyret under senga”, fugler, tisse på do, bæsje på do, kjøre bil, synge høyt, snakke i forsamling, alle mulige dyr osv. Vi voksne kan også kjenne oss igjen i dette. Når blir frykt en fobie? Jeg tenker at den dagen frykten opptar for mye av tiden din, eller lar den styre livet ditt, så er det viktig å ta grep. For barn blir det foreldrenes ansvar å se dette og deretter hjelpe barnet selv eller søke hjelp slik at andre kan hjelpe barnet mot fobiene.

Når jeg starter behandling mot frykten er det viktig å finne ut hvor vanskelig den er via skalering. Deretter prøver jeg å finne ut hvor den kan stamme  fra og finne ut barnets personlighe. Denne informasjonen er ikke avgjørende for  behandlingen, men innsikt er alltid nyttig. for å bli kvitt frykt så kan det å få tak i tankene og erstatte dem med nye tanker som en tror på, sammen med eksponering være nok til å bli kvitt fobier. Frykt  kan komme fra erfaring, den kan være overført fra andre, f.eks mor eller far, eller komme som et bilde på indre uro. Indre uro kan komme pga forandringer som flytting, bytte fra barnehage til skole, skilsmisse osv

Denne gutten hadde blitt bitt av en hund for flere år siden. Etter denne hendelsen klarte hanvå være med hunder han kjenner uten å bli veldig redd, men det har skjedd en endring. Mor forteller at det var som om han over natten ble helt hysterisk. Det resulterte blant annet i at de måtte gå store omveier hver gang de så en hund. Da jeg spurte mor om det var skjedd forandringer i livet deres sa mor at de midlertidig hadde flyttet til en leilighet fordi de hadde solgt før de hadde kjøpt nytt. Da fotalte gutten om at i den nye blokka bodde det en hund i etasjen under som bjeffet hele tiden. Jeg fikk da en antagelse om at hunden har blitt et symbol på guttens indre uro som igjen kommer av å ikke ha trygge rammene rundt seg.  Gutten forteller om at det å flytte var veldig vanskelig, spesielt ifra sitt eget rom. Han forteller også at han i det siste fått sett serier på Childrens channel, som han synes er skummelt og har drømmer om.

Vi blir enige om at han skal slutte å se på de programmene, at barnene ikke skal være med på husvisninger og at mor og far heller ikke snakke så mye om nytt bosted når barna hører på. Istedet skal de snakke om hvordan rommet hans skal se ut, hva han skal ha med seg osv , men ikke de tingene som er vanskelige.

De neste timene skal vi jobbe med å finne tankene han tenker når han ser en hund og hvilke tanker han kan tenke istedenfor. Se eks på hvordan en kan spørre for å få tanker under visjon, øverst på bloggen. Vi skal deretter begynne med eksponering.

Jeg vil etter neste time med denne gutten, vise mer konkret for hvordan jeg snakker med et barn for å få tak i tankene deres.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

Menu Title