Er du hekta?

November 17th, 2016 | Posted by Seri Linn Erlandsen in Uncategorized - (0 Comments)

image

Er du hekta?

En kan være hekta på frimerker, yoga, ekstremsport osv, men den type hekta jeg skal snakke om her er et hekt som dreier seg om kjærlighet. Et usunt hekt.

Er du hekta blir du funksjons udyktig, du får aldri hvile, du kommer aldri hjem . Nervøsitet og angstpreget atferd preger deg fordi det er så mye uforustsigbarhet rundt den du liker. Du er i et av og på forhold. Du er hekta når du er i en relasjon med en du liker, som ikke er like gjensidig begeistret for deg. Når du ikke klarer å la denne personen gå, når du endrer deg og atferden din og du tilpasser deg, da er du hekta. Du har det vondt  og elementer av avhengighet og frykt preger deg.

Hvordan blir en hekta? Elementer som ofte er tilstede i begynnelsen av et hekt er at du blir trigget, nysgjerrig og du forstår deg ikke helt på hva den andre vil.  De en blir hekta på gir ofte mye av seg selv, mer enn du har opplevd tidligere. De gir komplimenter, de ser deg  slik ingen andre har sett deg, eller du har fått en som du aldri trodde du kunne få. De du er hekta på er uforutsigbare, de er først på så trekker de seg unna, for så igjen å være litt på, en forstår seg ikke på dem. De blir nære og fjerne om hverandre.  Forholdet blir aldri definert, du tør ikke spørre, du er redd for svaret.  De en er hekta på er oftest ikke onde, men ofte feige. Det kan skyldes at de er konfliktskye og usikre. De ønsker men ikke, skulle så gjerne, men føler ikke nok. De skjønner heller ikke hvor såret, forelsket, hektet du er. Du har jo aldri uttrykt det.

Selvovertalelse er typisk for de som er hekta. Du overtaler deg selv til å tro at han vil, at grunnet til at han ikke har tekstet på to dager er fordi han har vært travel på jobb, gått tom for strøm osv. Du får tolkningsfeber. Du tolker alt som skjer, og du tolker det i beste mening. Det andre ville se som manglende interesse vrir du om til  selvovertalende forklaringer. Er du hekta kan du også gå til ekstreme skritt for å få informasjon, du blir detektiv.

Hva skjer i hjernen? En  amerikansk psykolog ved navn Skinner, som var pioner innen eksperimentell psykologi,  brukte rotter i sitt arbeide,  rotter og mennesker er like. Det han fant ut var at han kunne få rotter til å drive med spaktrykkende atferd.  Det han gjorde var at han sendte godteri ned i en skål  og når rotten trykket på spaken kom godteriet ut . Det ble da en kobling i hjernen mellom godteriet og spaken.  Gjør en dette regelmessig vil rotten trykke på spaken når den har lyst på godteri. Om du har lært å trykke på spaken gjennom regelmessig forsterkning så slutter du å trykke på spaken når det ikke kommer noe godteri  Da utslukkes den  spaktrykkende atferden og du venter en stund før du prøver lykken igjen. Fordi rotten har fått regelmessig belønning, skjønner rotten at det er tomt og stopper å trykke. Men om du ønsker at den skal stå og trykke oftere, da skal du gi godteriet med helt ujevne mellomrom, da slutter rotten nesten ikke å trykke, den trykker til den besvimer. Det er fordi den får et håp om at det kan komme noe, en vet ikke og slik  fungerer mennesker også . Så om du vil ha en person til å utvikle et avhengighetsforhold til et annet menneske, så kan du oppføre deg slik. Utforutsigbart, av og på kontakt. Barn blir veldig redde av slik oppførsel og det gjør voksne også. Forskningen viser at det ikke bare er tilfeldig at du blir hekta, hjernene din fungerer slik at du kan bli hekta, det er biologi.

Hvordan komme seg ut av et hekt? Dette er er kjempevanskelig. Det er også vanskelig å være venn til en som er hekta, fordi den som er hekta vil ikke høre på fornuft. En hører ikke på venninner som sier at “he is not that into you” . En kan til og med bli uvenner med de som prøver å fortelle deg sannheten. De som er hekta søker de vennene som ikke er kritiske eller ærlige, for det gir næring til håpet. For å komme deg ut må du først og fremst erkjenne at du er i et hekt. Du må slutte å skamme deg over å være hekta og få hjelp til å stå imot all form for kontakt. Du må kutte alle bånd og slette vennskap på alle sosiale medier, ikke svare på SMS , ta omveier om du ser ham. Håpet må slukkes, du må tro på fakta og ikke håpet. Du må tenke som en alkoholiker, og ingen unntak for regelen.Det er alt eller ingenting. Det er dessverre ingen rask løsning på dette, enn hard vilje og ønske om å komme seg ut.

Begrepet hekt snakker Sissel Gran mye om og dette innlegget er basert på hennes teorier. Hun har gitt ut en bok sammen med Nora Skaug, som heter  hekta på et håp om kjærlighet. Denne er fin å lese om du er i et hekt eller har kjærlighetssorg. En annen bok som er fin å lese om du har det slik eller har hatt  disse følelsene, er en bok av Berit Hedemann, som heter all min forakt.  Bøker kan være den beste medisinen.

Menu Title