L e t t e l s e

November 12th, 2015 | Posted by Seri Linn Erlandsen in Uncategorized - (0 Comments)

 

image

Tidlig i mitt terapeutiske virke var jeg tydelig på at jeg ikke ønsket å bruke ordet lykke, grunnet at jeg har ment at det er en øyeblikks følelse ( se tidlige innlegg for begrunnelse av utsagn). Likevel ser jeg at ordet lykke sniker seg inn i terapirommet og bloggen. Derfor blir jeg så glad når jeg leser om personer som minner meg på at dette ordet ikke er så bra å strebe etter. I VG helg ble Henriette Stensrup spurt om når hun var mest lykkelig, hvor hun svarte at hun ikke er så glad i ordet lykke, men er mer opptatt av å finne lettelse i hverdagen. Lettelse over det som ikke gikk galt, lettelse over at alt ordnet seg. Jeg har ikke tenkt på ordet lettelse som erstatning for ordet lykke men ble straks inspirert til å nå ta det i bruk. Selv har jeg brukt ord som glede, harmoni, godt liv, tilfreds osv og mest av alt ønsker jeg å oppnå indre ro.

Kan du utfordre deg selv til å finne ord som erstatter lykke og søke det istedenfor å søke å bli lykkelig. Vær bevisst på å erstatte ordet lykke med et annet ord og vær kkritisk til verden rundt som prøver å få deg til å strebe etter å bli lykkelig. Kjenner du noen som er lykkelige?

Personlig har jeg lettere for å oppnå indre ro enn lykke følelse, og det er godt nok for meg. Heller kjenne indre ro hver dag, enn å strebe etter lykken som så sjeldent inntreffer og varer over lang tid.

 

 

image

Om jeg bare kunne få alle til å forstå at tankene dine styrer følelsen som styrer handlingen. Med å endre måten vi tenker/tolker en situasjon vil dette påvirke følelsesregistert som igjen påvirker handlingen. hvordan du har det akkurat nå styres av hvordan du tenker. Er du glad er det fordi du tenker noe som gjør deg glad, er du sint er det fordi du tenker noe som gjør deg sint. De fleste kjenner kun følelsen og klarer ikke finne tankene som fører til følelsen som igjen fører til handling. Tankene kaller vi for lyntanker og om du er veldig bevisst på dem kan lær deg å finne dem som vil igjen føre til innsikt og kanskje da kan du klare å endre, styre følelsen og deretter handlingen.

Dette innlegget skulle handle om å vise dere hvor sterk tankekraften vår er, og ønsker at du skal være med meg på et lite tanke eksperiment. Jeg vil du skal se for deg at du står ved kjøkkenbenken, du har en skjærefjøl, kniv og en sitron foran deg, du skjærer sitronen i  biter, du tar den ene biten opp, og biter over. Har du vann eller sitron følelse i munnen nå?

Tankene dine styrer handlingen!

 

image

Vet at dette kommer til å høres irriterende lett eller patetisk ut, men lykke er noe som sitter i hodet ditt og ikke er ytre  styrt. Det handler om hvor positiv du klarer å være til de enklere tingene i hverdagen. Hvordan du kan prøve å snu de tingene du irriterer deg over til noe positivt. for å klare det er metoden ganske enkel, finn tanken du tenker og snu den. du kan ikke være irritert uten å ha tenkt en tanke om noe som irriterer deg.

Eks; riterer du deg på kø når  du kjører bil? Prøv da neste gang  du kjører bil og det oppstår kø, om du kan prøve å vri om de negative tankene som nesten automatisk oppstår. Valget er faktisk ditt om du vil irritere deg over de foran deg, eller sette på favorittlåten og kose deg. Køen er der uansett, frem skal du uansett, du kan ikke snu, men du kan velge å tenke nytt…

 Lykketips:

  • Vit at du velger egne tanker.
  • Vit at det er tankene som skaper følelser.
  • Vit at vi i stor grad velger egne følelser ved å styre tankene.
  • Vit at det er flere nyanser i en hver situasjon og at du kan velge hvilke nyanser du vil se.
  • Velg å se etter nyansene. For å trene på dette kan du stoppe opp og spørre deg selv hva som er positivt i denne situasjonen. Spør deg selv hva kan jeg lære?
  • Velg å være bevisst på hva du tenker i en hver situasjon. Å tenke seg lykkelig handler om å ha riktig fokus. Man merker jo hvor lett det er å være positiv når man er forelsket, på samme måte er det andre som mater seg selv med negative tanker.
  • Man velger å reagere negativt eller positivt, og det forplanter seg i følelsene man har den dagen og dagene.
  • I løpet av en dag er det mange hverdagssituasjoner hvor man kan velge å enten se det negative eller positive. Det er alle disse valgene som skaper grunnleggende lykke.
  • Lykke er noe du velger i likhet med andre ting som trening, jobb og kosthold. Man er ansvarlig for egen lykke alltid. Lykke er i stor grad mental trening.
Menu Title