Ferie

July 12th, 2014 | Posted by Seri Linn Erlandsen in Uncategorized - (0 Comments)

image

Forholdet til ferie er like variert som et følelsesregister. Noe elsker ferie, andre liker best de dagene Postbanken kommer. Noen krangler mer på ferie, mens andre har det bedre på ferie. Mange har dårlige minner fra sin egen barndom, mens andre har gode følelser når en tenker på feriene en har hatt.

Dett viktigste er at en prøver å gjøre det litt bedre enn sist.

Kjente du på ensomhet sist sommer?  Finn alternativer. Legg ferien til andre tider i året, jobb om du ikke har et sted å dra, meld deg på gruppeturer, en gang må være den første, sett inn annonse i avisen, eller på finn. Sjekk turistforeningen, spør noen du vet er alene også, men som du ikke kjenner så godt, bli frivillig osv…fantasien er din begrensning.

Har du fullbooket sommeren og skal være med familie og venner og vet at det kan komme konflikter, eller skuffelser som hvert år? Prøv  å snakke om antagelser til hvordan ferien skal bli, hva dere forventer, lag en plan. Da er det lettere å unngå skuffelser og en får en rammer å forholde seg til. Ha familieråd inkluder barna før tur. Vær raus med hverandre, fordi en vil komme til å gå hverandre på nervene litt, vi er tross alt mer med hverandre når det er ferie. og på en annen måte.

For dere som funker godt på ferie, finn ut hvorfor! Er det fordi dere ikke maser om klesvask osv, eller fordi dere ser hverandre mer, eller fordi dere er mer med andre ? Det kan være utallige årsaker, se om dere klarer å overføre noe av det dere får til på ferie inn i hverdagens kjas og mas.

image

Om dere leste innlegget jeg la ut i går så var det ene eksempelet muttet på meg selv. Om jeg hadde som ung og lært meg å ta valg på den måten ville jeg ha spart mye penger…. Da jeg var hjemme hos mine foreldre forrige uke ble jeg minnet på alle de rare valgene jeg har tatt. Valg som var dømt til å mislykkes grunnet min personlighet.  Det manglet aldri på råd fra venner og familie. Stort sett rådet de meg til det motsatte av det jeg valgte,men  p.g.a. min personlighet må jeg dessverre finne ut av ting selv.

Derfor til alle foreldre , venner og søsken: Lær hverandre å ta valg utifra hvem dere er. Tenk om jeg som 16 åring, 20 åring, 25 åring 30 åring, osv kunne reflektert over: Skal jeg begynne å klatre?  Kommer jeg ti å holde ut 7 timer i veggen uten en bunch med folk som skragler og ler eller ute på bølgen blå hvor stemmen blåser avgårde med vinden. Du må dra ut alene fordi ingen andre av vennene dine driver ned det. Eller hva med å dykke, hvor all kommunikasjon går på enkelt tegnspråk. Tenk hvor mye penger jeg kunne spart på kurs og utstyr:)  Lysten på å ta opp disse interessene er ofte der, men jeg stopper meg selv før jeg hopper på, ved å spørre meg selv om jeg ut ifra min personlighet erfaring driver med dette etter kurset er over… Nei! Hva kan jeg finne istedenfor som forener mine  to trekk som er ekstremt sosial og lysten på en aktiv hobby som er litt mer enn tennis… Jeg har ikke funnet den enda, men jeg er heller ikke der i livet hvor jeg kan finne tid til en hobby som tar mye tid i hverdagen

Valg

July 2nd, 2014 | Posted by Seri Linn Erlandsen in Uncategorized - (0 Comments)

image

Skal skal ikke!

Å ta valg er kan være vanskelig for mange.  Hvordan tar en valg? Det er ikke uvanlig å lage pluss/minus lister. blir en klokere av disse listene? Forskere har prøvd å lage matematiske regnestykker for alternativer, slik at en kan utifra det kan ta de beste valgene, uten å ha kommet frem til en formel som gjør dette mulig.

De valgene en har tatt, har noen ganger vært riktige, og andre ganger feil. En kan har lært av de feilvalg en har tatt, samtidig som et valg en tar i dag trenger ikke være det en velger om 2 år.

Den beste måten å ta valg på er å finne ut alternativene, deretter se på hvor du er i livet sammen med personligheten din og erfaringene dine. Med det mener jeg at du skal si: Hvis jeg velger dette akkurat nå vil det gjøre meg…versus jeg velger ikke dette fordi det vil ikke…. og deretter ta et valg. Sett dem opp mot hverandre. Vurder valgene og se dem i sammenheng med personligheten din og dine erfaringer.

Eks:

Skal jeg ta jobben eller ikke; Jeg tar ikke jobben fordi at jeg akkurat nå trenger å utvikle meg selv faglig, den jobben vil være for krevende for meg og min familiesituasjon akkurat nå. Alt; jeg tar jobben, jeg ønsker å ha en mer krevende jobb, jeg vil klatre i gradene, selv om jeg ikke er klar for lederrollen, det vil komme til å slite på meg, jeg vil føle at jeg ikke kan alt godt nok enda, men jeg er der i livet at jeg kan mestre det.

Begynne på klatre kurs: Jeg vil begynne fordi jeg ønsker spenning, noe nytt, jeg trenger et nytt miljø. Versus: jeg vil ikke begynne på kurs, jeg er for sosial, jeg har 5 ting i garasjen som jeg har begynt og sluttet på hver gang jeg ønsker forandring,spenning, jeg fortsetter ikke fordi, jeg kan ikke snakke under vann eller på et surfebrett, derfor bør jeg heller velge å begynne på noe som vil være forent med det sosiale dyret som jeg er.

Menu Title