Finn fokus

June 16th, 2014 | Posted by Seri Linn Erlandsen in Uncategorized - (0 Comments)

image

Hver dag er vi utsatt for tidstyver. Vi er blitt sjonglerende multitaskere og som har  flakkende oppmerksomhet og dårlig hukommelse.

Om du kan si at du er en av disse, still deg spørsmålet, vil du være en slik venn, kjæreste, foreldre, barn eller besteforeldre? Eller kanskje still deg selv spørsmålet vil du ha en slik venn, kjæreste…osv om ikke, prøv å bli mer tilstede. Gjør heller ting litt sjeldnere men vær tilstede når du er på besøk, møter, foreldresamtale osv. Ikke si ja til mer enn du klarer. Da vil du bli en som ikke er der for noen….bare tilsynelatende.

Tren deg på å ha en samtale om gangen, snakker du med noen, ikke svar på mobil, Mail osv bli en som ikke alltid svarer, da går forventningen ned, og du reduserer stress. Du ringer tilbake, så enkelt så vanskelig…

Skru på fokuset når det trengs, slapp av i pauser…

Bli en god lytter, mennesker som når høyt er gode lyttere, bli en du også. Hold fokus, speil det du hører, test ut hvilken effekt det har for deg, den du snakker med og effekten, kanskje du blir overrasket…

Ikke svar på telefonen i farta. Ha tid når du svarer…

Tren på å gjøre en ting til dagen litt roligere enn du ellers ville gjort den, sett ned tempo, skrell potetene litt saktere, gå til bilen, trikken, bussen litt saktere, spis skiven din litt saktere, puss tennene litt saktere.. En så enkel ting kan redusere stressnivået i hverdagen….

Bevisthet på hva du gjør eller ikke gjør, er ofte nok til å kunne gjøre en forskjell som gjør en forskjell.

June 16th, 2014 | Posted by Seri Linn Erlandsen in Uncategorized - (0 Comments)

image

Ensomhet!

June 11th, 2014 | Posted by Seri Linn Erlandsen in Uncategorized - (0 Comments)

 image

Ensomhet har vert et tema som klienter har bragt opp denne uke, som før. Hørte også på et intervju i dag med en fastlege  som sa at ensomhet var den nye folkesykdommen.  hos mange var det prinsen som  og det fine været Som fremkallet følelsen av ensomhet. Når denne følelsen kommer er det lett å bare se alle de som sitter i grupper og har det koselig sammen, de legger ikke merke til de som går alene eller de andre som sitter inne, eller de som er ensomme i tosomhet eller ensomme i grupper. Ensomhet er ikke gjengs med det å være alene. Når en har en følelse, er det det vi ser rundt oss, vi finner tegn som bekrefter hvordan vi har det. Det er en form for selvskaping. Hvorfor kunne ikke instinktert i oss vært å finne ubevisste eller bevisste bekreftelser. Da hadde vi hatt det mye bedre. Hvorfor motarbeider hjernen og kroppen vår oss? Det er  et langt svar og forskjellige teorier, men et svar er at det ligger i oss fra den dagen vi var jegere, da vi måtte være på allerten for bytter og for at byttet ikke skulle ta oss. Da lette vi etter signaler. Og evolusjonen  er ikke kommet lengre enn at dette fremdeles sitter i oss.

Hordan bli mindre ensom, eller hvordan komme seg ut av ensomhetsfølelsen?

Når en føler på ensomheten er det viktig å finne ut hvorfor, er det fordi at en er reelt ensom? Da må en aktivt gå inn å få større nettverk, finne likesinnede eller organisasjoner som en føler seg hjemme i. Om fornuften sier at en ikke er ensom, at det er en uforklarli følelse som skyller inn når f.eks  avtaler blir avlyst, inogen som tilfeldigvis ikke kunne denne dagen osv,  da er det lurt å finne ut hvorfor dette vekker ensomhet i deg. Still deg selv spørsmål.  Hvilket minne eller erfaringer er det som melder seg. Finn ut hvorfor følelsen kommer. Da kan en fortelle seg selv dette svaret når ensomhetfølelsen  kommer slik at du roer deg selv ned med fakta… f.eks si til deg selv; når jeg kjenner denne følelsen er det fordi at da jeg var barn, fikk ikke jeg være med, jeg var alltid litt utenfor, så når jeg ikke blir invitert som voksen, selv om jeg nå har mange venner vil dette vekke sterke følelser i meg. Ta deg sammen , husk du har mange venner, gjør noe annet, ringe noen, gå på trening eller gå en tur, eller bare sett deg foran tv’en med en stor godte skål med god samvittighet.

Si det til deg selv så mange ganger at kroppen begynner å kjenne at kroppen kjenner på fakta og ikke bare lytter til følelsen.

Du kan ikke endre følelsen uten å endre tankene dine….

Inspirert

June 11th, 2014 | Posted by Seri Linn Erlandsen in Uncategorized - (0 Comments)

image

Vi klager og sukker over at vi er fra Ola dunk landet Norge. Vi er alle en Per Gynt…. Men jeg kan si dette at det er vel få land dette hadde skjedd i , tommel opp, inspirert og håper vi også får til dette i år… Uansett noe vi skal få til… Du også? Vi må bli mer stolte…

Inkasso

June 5th, 2014 | Posted by Seri Linn Erlandsen in Uncategorized - (0 Comments)

image

Da  jeg åpnet konvolutten lå dette brevet inni. Første tanken var at det er flott at inkassobyrå sender ut slik informasjon, de Prøver å vise at de ikke ønsker å sko seg på andres problemer. Det er bare det at det er nettopp disse rådene en ikke orker å forholde seg til. Og de som er ordentlig ute å kjøre åpner ikke konvolutten engang, går kanskje til og med ikke i postkassen.

Det er ikke kunnskapene om hva en bør gjøre som skorter hos de fleste, men at en ikke greier å gjøre det en bør gjøre.  Det er klart at et slikt brev kan hjelpe en til å ikke føle at det ikke er så flaut. Men de fleste gir opp før. Når problemene tårner seg, så stikker en hodet i sanden eller legger seg under dyna og håper på at når en trekker hodet opp så er alt løst.

MEN INGENTING LØSER SEG AV SEG SELV!!!

Så hvordan kan jeg som terapeut greie å få dere og meg selv til å gjøre det som trengs, slik at det ikke topper seg til, indre uro, angst eller depresjon?

Det ikke enkelt men det viktigste er å legge merke til følelsen du har i kroppen ettter du har gjort noe du har  utsatt, gruet deg til. Bli bevisst hvor godt det føles, hvilken lykkerus detgir deg, og hvilken letthet en føker innvendig. Og sammenlign det med følelsen Når du har utsatt. Og tenk på fakta som: det går ikke over, det vil ligge der å vokse som en sort klump i magen til du har gjort det….

Det du skal gjøre i morgn, gjør det i dag… Ikke utsett…. Bli bevisst hva du gjør mot deg selv. Du velger hvordan du har det. Ingen andre…. Ta ansvar for dine handlinger…

images-15

Øvelser til deg som kjenner uro, angst eller sommerfugler…

For å komme ut av tilsatanden må en gjøre noen grep, det går desverre ikke over av seg selv, prøv å lære deg å tenke tanken ut, slik at du ikke går inne med disse følelsene over lengre tid:

1. Beskriv tilstanden du kaller uro og angst så nøyaktig du kan: Jeg er redd, rastløs, skjelven, stresset osv. Kjenn etter hvor i kroppen den sitter: Magen, brystet, halsen osv

2. Er det i spesielle relasjoner eller situasjoner denne tilstanden oppstår? Hver gang du er ute, i spesielle situasjoner, når noen er sinte, når du tar toget, når du har gjort eller ikke gjort noe, som å utsette regninger. Når noen forlater deg. Når du ikke sier ifra, står opp for deg selv?

3. Tenker du negative tanker i denne tilstanden? Ingen liker meg, katastrofetanker, jeg er dum, ingen liker meg,

4. Hva slags atferd er vanlig for deg når du er urolig? Taus, trekker deg unna, unnviker det en er redd for, isolering osv

Ved å gå gjennom disse punktene får du kartlagt mønsteret ditt, og det er kun da du kan endre deg.

Legg opp til alternative strategier, andre tanker andre forklaringer, som er basert på FAKTA.

Øvelser for å komme dit er:

1. Gi deg hen til tilstanden. Konsentrer deg om realiteten utenfor. vær her og nå.

2. Prøv å gjenkjenne situasjonen. Dette hender ver gang. dette er ikke nytt eller farlig.

3. Ta for deg tankene du skrev ned. Er de fakta eller antagelser? Pass på at du erstatter antagelser med fakta og ikke baser uroen på antagelser som kanskje aldri kan skje. Skriv ned fakta. Husk at følelsen din er sommerfugler ikke farlige du lager dem der ut ifra hva du tenker, finn fakta og de går vekk. For å finne tanker stil deg spørsmål somr: hva kan reelt skje, hva er sannsynligheten, hva ville andre gjort, hva ville jeg ha anbefalt andre.

4. Tren på å velge alternativ atferd. Gjør motsatt av det du vanlivis gjør.

 

Lykke til….

Menu Title