Vår depresjon

May 21st, 2014 | Posted by Seri Linn Erlandsen in Uncategorized - (0 Comments)

image

 

Flere av mine klienter nevner at de blir deprimerte om våren. Den siste tiden har jeg jobbet med å få dem til å definere hva som gjør dem nedstemt akkurat om våren. For å endre følelsen må en tenke tanken ut, finne ut hva som er årsaken, en kan ikke forandre situasjonen om en ikke vet hvorfor.  En årsak som kom frem i dag var at de går fra enslig til ensom. Alle sitter i parken eller er ute sammen. De legger bare merke til alle som har mange å være med.

Når vi nå vet at dette er en av hovedgrunnene, så kan vi begynne å jobbe med å endre følelsen. For ham  ble oppgaven til neste gang å ta forhåndsregler, legge avtaler til  de dagene en vet det er verst, prøve å lage større nettverk gjennom forskjellige organisajoner. Gjøre seg selv mer opptatt, si ja til alle tilbud, selv om en ikke føler seg i form, samt å legge merke til om det er andre som også er ute alene.

 

Når en kjenner på en følelse, tenk tanken ut, og jobb med den, finn løsningen og begynn å jobb, det er den eneste måten du kan skape endring for deg selv…

images

Mange undertrykker følelser og behov, og det er en viktig del av et sosialt samspill.  Du har kanskje vært sammen med familie og venner i helgen og da har du kanskje gjort dette bevisst eller ubevisst..Det kan være sosialt inteligent å gjøre dette samtidig som om en driver dette for langt, kan det føles som en indre trykkoker.

Middagsselskap men en plagsom svigermor eller mannen til veninnen din kan være gode  eksempeler. Du vet det blir bråk om du uttrykker irritasjoneller uenighet. Derfor velger du ofte å holde meninger inne. Du holder meningene og reaksjonene inne med en slags selvsensur. Denne sensuren har emosjonelle og mentale komponenter som påvirker deg. En kan bli sliten eller la det gå ut over andre senere..

Denne formen for sensur foregår på en mer ubevisst plan enn tanker som sensur. Ofte kan en ta med seg denne irritasjonen i flere dager, og en vet ikke hvor den kommer fra, en kan tro det er jobben, partneren osv, men egentlig dreier det seg om undertrykte følelser. Dette kan føre til forskjellige reaksjoner i kroppen, som stresshormoner, hjertebank,svette, svimmelhet, trangt bryst osv. Det naturlige vil være å finne ut hva som skjer, en vil selv ofte kalle disse følelsene for angst, stress, indre uro. En kan også kjenne sug, trang til å drikke, slå, ta piller, mat eller snop også sex spilling og kjærlighet.. Noen trenger trøst omsorg, men får ikke gjort noe med det, noen må ordne opp, hjelpe eller jobbe…

Måten du tolker uroen på er avgjørende for hvordan du opplever den. Et viktig råd er å lære seg å elske sommerfuglene i magen. En må lære seg til å leve med uro, liv og impulser det er en del av livet det å være i live. Unngåelse er det samme som å si nei til fornyelse, utfordring og utvikling.

De fleste opplever indre uro eller spenning når de gjør noe nytt, gjøre noe en ikke kan eller noe en ikke kan forutse resultatet på, som å be noen ut på date, eller ta eksamen. Det gjelder også når en trener seg på nye være måter, som å si ifra, stå i en avgjørelse sette grenser, ta kontakt eller kommunisere om noe uvant. Eller lære noe nytt som Snowboard.

Uroen som en lett tolker som engstelse kan også være et signal på at en gjør noe nytt og konstruktivt for deg selv. En kan ved å velge det enkle, lette, unnvikende, lette, selvutslettende bli deprimert eller utvikle angst. Velger du utfordring, strekker deg dit du ønsker ved å være direkte og selvpresenterende, vil du oppleve indre uro og spenning, men også TILFREDSHET.

Det er gjennom eksponerng en får mindre uro, jo flere ganger jo mindre uro,spenning,angst..Det er også vikktig for å klare å eksponere seg selv å skille mellom redsel og engstelse. Et godt eksempel på det er at om du har en hissig bikkje etter deg, så blir en sannsynligvis redd, som er helt rasjonelt i forhold til her og nå situasjonen. Får du samme reaksjon ved å se bilde av bikkja på veggen, så er redselen irrasjonell, og er en emosjon utløst av tankene dine. det samme gjelder om du ikke tør gå ut fordi du forventer å møte en hund.

Tren deg selv på det du frykter, om det er å snakke i forsamling, fobier, stå opp for deg selv, ta avgjørelser oasv. Det er da du utvilker deg selv. Gjør alt ved å snakke til deg selv, finn tankene dine, finn ut hva det verste som kan skje er og bestem deg for hvem du vil være.. Se spørsmål under verktøykassen i menyen min om du ikke klarer å komme på spørsmål selv.

Lykke til…

 

images-13

Tenk at nå er dagen her som vi har lengtet etter,,, For meg var 17.mai den jeveste dagen i året.  Jeg gledet meg mer til 17.mai enn til julaften. Kanskje fordi jeg fikk spise så mye is jeg ville, og det gleder et hjerte som er født sulten…Som voksen er jeg også veldig glad i 17.mai. Det er en dag som alle kan feire, det er ingen som faller utenfor om de ikke vil det selv…

For mange er det store spørsmålet om bunaden passer, for meg er det store spørsmålet om jeg skal i det hele tatt ta den på. Jeg har gått i min bunad 3 ganger siden konfirmasjonen. Hvorfor? Nei, det har jeg også lurt på, fordi det er så fint på andre. Hvorfor velger jeg den da alltid vekk?

Etter å ha grublet på dette har jeg kommet frem til at jeg har gjennom livet fått komplimenter på stilen min. Jeg har forbundet tilbakemeldingene i hvordan jeg kler meg og ikke utseende. Dvs jeg har derfor ikke registrert komplimenter for utseende, jeg identifiserer meg bare i mitt uttrykk, som har vært viktig for meg å være litt særegent. Når jeg tar på meg bunaden, føler jeg at dette faller bort, jeg får ikke vist hvem jeg er. Det jeg får komplimenter for har jeg ikke, så jeg er nok ubevisst redd for ikke å føle meg fin.

Hvorfor forteller jeg dette til dere? Fordi det er så viktig å bli kjent med seg selv. Jeg kan gjennom denne erkjennelsen, lettere velge bort bunaden uten å føle skyldølelse for ikke å bruke den, jeg kan stå for valget mitt for meg selv og til andre som undrer seg over at jeg ikke har den på, eller jeg kan velge å finne en måte å bruke bunaden på ved å lage den mer individuell, nå som jeg vet at det er grunnen.

Når en kjenner på et mønster en gjør eller lurer på hvorfor en gjør som en gjør eller reagerer som en reagerer, still deg selv spørsmålet hvorfor? Finn svar, bli kjent med deg selv, da kan en klare å stå i seg selv uten å bli stresset for hva andre tenker og mener.

Gratulere med dagen….. Hipp hipp

108512_ris_og_ros_as_s

Sett dere ned hver dag og gi hverandre 3 komplimenter eller noe en er fornøyd med og si en ting dere er litt missfornøyde med eller som irriterer dere.

Flere av mine klienter har prøv denne utfordringen, noen har kommet tilbake og ikke klart det, andre har kommet tilbake og hatt overraskende og positive utfall. De har også vært forundret over hvor stor betydning det fikk og hvor mye det endret. Prøv du også …

Om du ikke klarer det, så er det et signal om at dere kanskje trenger å løsne opp i noen knuter. søk gjerne hjelp eller løs det selv.

images-12

Dyster tittel, ikke så dystert innlegg…

I dag våknet jeg opp av en drøm om hvor jeg planla en tale til min fars begravelse.  Min far begynte forrige uke  å utredes for demens. Jeg vet det ikke er en dødelig diagnose så hvorfor lage talen til hans begravelse?

Innen mitt fagfelt har vi en øvelse som går på at en skal lage en begravelsestale til den en har problemer med. Til mor, far, ektefelle, søsken eller til seg selv Hvorfor?  Taler i begravelser inneholder minner om personens gode sider og det fine en delte, også gjerne litt humor og ironi.  Stort sett så holder en kun tale om noen en har noe godt å si om. Og stort sett er det alltid noe godt å si. Ved å gjøre denne øvelsen finner en noe positivt med seg selv eller ved en person man har en problematisk relason til.

Nå har ikke jeg noen problemer med å finne noe positivt om min far, men etter litt grubling, tror jeg svaret ligger i at jeg ved å minne meg på alt det fine ved min far, så vil jeg huske det bedre enn om jeg lager en tale etter flere år med demens, for det er klart at om det er tilfelle, så har min far vært en annen lenge grunnet sykdommen og han vil bli en annen en den han kunne ha vært. Så hvorfor ikke minne seg selv på de fine tingene. Så fra å være trist for i det hele tatt å skrive en slik tale ned, til å være glad for jeg har gjort det. Kanskje jeg burde gjøre det med flere, det er en fin måte å minne seg selv på hvor gode de menneskene jeg har rundt meg er, og hva de bidrar med ved å bare å være seg selv…

Oppdragelse

May 11th, 2014 | Posted by Seri Linn Erlandsen in Uncategorized - (0 Comments)

1727386-10-1387547156856

I dag hadde vi besøk av en venn av meg og datteren min, vi oppdaget etter en liten stund med stillhet at noe var på færde. Da vi gikk ut i gangen hadde de tegnet ned veggene med tusj. De fikk kjeft og beskjed om å vaske…Mens vi spiste middag kjente vi på at de ikke hadde lært noe, de var oppesen og svarte oss.. da tok vi tak, vi ble med dem ut vasket veggene, de måtte gå hver til sitt og de måtte være på rommet helt til de skulle sove.

Jeg var på vei til å la komforen, latskapen, hygge over å ha en veninne på besøk ta over for oppdragelsen, jobben med å være en god mor.

Senere på kvelden kom en annen veninne innom, jeg fortalte hva som hadde skjedd og da sa hun til meg noe som burde vært innlysende for meg privat og proffesjonelt. Hun sa, kjeft er ingen læring, det er et utløp for foreldres frustrasjon, barn lærer av konsekvenser, belønning og speiling.

Jeg kjente da på tilfredstillelse over at jeg hadde valgt å være en god mor. Jeg følte mestring ved å være streng..ingen dum følelse..

images-12

I går gjennomførte jeg, alt jeg burde gjort for lenge siden og noe jeg aldri har gjort før. Jeg betalte regniger ( jeg har internett bank angst), fikk oversikt over hvor mye jeg hadde brukt på årets jentetur ( noe jeg aldri har gjort før) og ristet ut jord til 200 kvadrat plen. Jeg er mørbanket men våknet opp med en enorm energi. Hvorfor, fordi jeg har gjort. Jeg har ikke utsatt, utsettelse gir indre uro, gjennomføring gir glede, lykke, harmoni, indre ro, energi osv.

Ordtaket sier den største glede en kan ha er å gjøre andre glad, ikke uenig men da vil jeg lage et nytt ordtak

Om en ønsker harmoni må en gjøre det en har satt seg fore…

Enig?

Ukens utfordring, gjør det du trenger å gjøre ikke i morgen, ikke neste uke, men i dag. Leggmerke til følelsen i kroppen, når du har gjennnomført. Det kan være med på å lage motivasjon til neste gang….

 

Menu Title