Super Blame!!!

Vi har alltid visst det, men ikke fått det så tydelig bekreftet før. Å være for direkte og tydelig med kritikk av andre, har sin
pris….Som jeg skrev i forrige innlegg har forskere stadfestet at vi husker kritikk 6 ganger bedre enn ros, og er noe som alle som jobber med mennesker bør legge seg på minnet

Dvs at dersom du ønsker å skape vekst og utvikling, så nytter det ikke å gi tilbakemelding til ansatte om alt som burde vært annerledes og bedre. Men gi ros og positive tilbakemeldinger. Ønsker du at noe skal endres så må du få de ansatte med ved at de ønsker det også. For endring er bare mulig når vi selv vil det, det kan ikke påtvinges utenfra…. Vi følger de vi har tiltro til vil oss vel, så da er det din oppgave som leder å skape det. Velmenende kritikk er det som virker best–om en ønsker at noe positivt skal skje.

Husk at dine ansatte- kollegere–venner–familie–kunder husker kritikken du gir 6 ganger bedre enn rosen du gir… Kompenser kritikk med ros, eller gi kritikken på en velmenende måte…

 

image2331144x

Da jeg leste blogginnlegget til Gizmolinas, ( nederst i innlegget, er det utdrag fra hennes innlegg eller se bloggen Gismolinaz)   ble jeg inspirert til å lage et innlegg om hvorfor vi husker det negative mer enn det positive. Det er faktisk bevist at vi husker det negative 6 ganger bedre enn det positive.

 At vi husker det negative mer enn det positive, skyldes fysiologisk og psykologsk.

Hjerne bearbeider positive og negative hendelser i forskjellige deler av hjernen. Negativ informasjon krever mer tenkning, og vi bearbeider den grundigere. Vi grubler mer på negative hendelser og tilbakemeldinger og vi snakker om den med flere ord. Derfor husker vi det negative mer enn det positive. Det blir som når vi pugger til eksamen. En pugger  rett og slett det negative og vi lager knagger altsåflere huskeregler på det negative enn det positive. Vi gir det større plass i hjernen vår. Vi forteller det til flere, og vi har letere for å fortelle det til flere. For om en skulle være så innbilsk å fortelle noe positivt, så er en redd for å være innbilsk…

Eksempler hentet fra forskining:

Tape penger, avvist av venner og få kritikk har større påvirkning på oss enn å vinne penger, få venner og få ros. Barn selv med god oppvekst vil ha flere negative minner enn positive.Mange gode hendelser kan overvinne den psykologiske effekten en dårlig hendelse har. Så har du en dårlig hendelse, gjør flere gode…

 

En god retningslinje er at vi alle engasjerer oss i flere hendelser av godhet- mot andre og oss selv- slik at vi balanserer ut verden….

 

 

 

 

Gooodmorgon tisdags-snäckor!

Att blogga om pengar, att man vill bli smal och dessutom brun upprör alltid och skapar alltid livliga kommentarer, det vet jag som bloggat i snart 7 år men ibland struntar jag i det och skriver om det ändå, som i går kväll tex.  Men med det inte sagt att jag har lust att ta skit för tyvärr så går elaka stickade kommenatarer in på mig. Vi bloggare kan få 1790 snälla peppande kommentarer men så kommer den där ena som av någon märklig anledning måste få ut sin personliga agression / irritation / missnöjdsamhet genom att kasta skit på mig och tro mig. Det är den kommentaren som jag sen sitter igjen med hela dagen. Tyvärr! Tragiskt men sant.

Men – jag ska hålla fokus i dag, blicka framåt, tänka glada tankar, läsa alla f.i.n.a. kommentarer som trillar in, hoppa över de tråkiga och blogga härliga soliga vackra inlägg hela dagen lång. De ska bli som glittriga bomber in i denna grå tisdag. Så nu kör vi. Först ut: vackra Gisele för magasinet Porter.

CARPE DIEM

March 24th, 2014 | Posted by Seri Linn Erlandsen in Uncategorized - (0 Comments)

7998

Grip dagen…

De fleste har hørt dette ordtaket, og som de fleste vet betyr det grip dagen. Men hva betyr det?

Du skal leve i dag, leve i nuet. Du skal ikke utsette til i morgen og det på godt og vondt.

Det viktigste med å gripe dagen er ikke de gøye tingene, men det som handler om plikter og gjøremål. Vaske i dag i stedenfor i morgen. Betale regninger i dag og ikke i morgen. Ta den telefonen som vil ordne opp i dag og ikke i morgen. Tilgi i dag og ikke i morgen osv.

Det er dette som vil få deg til å føle seier, mestring indre ro, selvbekreftelse, glede, ja til og med indre lykke….

Ikke undervurder det å ha kontroll over deg selv, ved å gjøre det du har satt deg som mål å gjøre.

CARPE DIEM

file=5382

Når en leser om meditasjon, mindfullness osv kan en komme innom ordet surrender. Østens visdom vil ofte at vi skal surrender.

Hva menes med å surrender og hvorfor er dette bra for deg?

Se for deg at du ser på en elv som er full av strøm…En vet at i enden av elven er målet eller det en ønsker seg.  Noen vil stå på kanten å se på elven mens en prøver å vinne over frykten for å ikke tørre å gå ut i elven. Andre vil hive seg i elven og kjempe med alle krefter mot strømmen. I det ene tilfellet vil en bli stående å se på at ønskene passerer mens i det andre tilfellet vil en kjempe så mye at en ikke kommer frem til målet. Det en ønsker, er at du skal flyte med, våge å legge seg i elven og ikke kjempe mot, men flyte med og bruke kreftene på styre deg unna de store farene, slik at du kommer frem til målet, til tross for store utfordringer.

FLYT MED

Jeg ble inspiert av en fott klient til å skrive dette innlegget. Hun har vært på kurs og lest mye om det å surrender, men det var ikke før hun skjønte hva de egentlig mente og fant ut hvem hun var. Den som står på kanten og ikke våger å gå for drømmene sine eller den som hopper uti men kjemper så mye at hun ikke oppnår dem. Da først kjente hun at hun å leve etter det å surrender. Det handler ikke om å overgi seg til elven, det handler om å flyte med for først da kan du oppnå dine ønsker.

Øvelse….

Fyll en flaske med vann, la vannet visualisere dine ønsker og mål, tenk på dem mens du fyller opp flasken. Snu den på hodet og bruk alle kreftene du har til å riste ut ønskene og målene dine. Hva skjer? Opplever du at vannet (målene og ønskene) sprutet ut, at det tok tid før vannet kom ut jo mere krefter du brukte, at du knappest fikk med deg om flasken var tom eller ei?
 
Gjør det samme en gang til, fyll opp flasken med vann. Snu flasken kontrolert rundt og hold den slik du tror vannet vil sive best ut, bruk tid og ha kontroll. Hva ser du ? Kom vannet ut samlet, sprutet det, gikk vannet ut raskere ut nå? 
 
Se om dette kan bevisstgjøre deg hvordan du ønsker å jobbe mot dine mål og ønsker…
 
 
 

Shortage of time

Vet du hva som stresser deg i hverdagen?

Finn det ut, og du er over halveis i prosessen til å få en mindre stresset hverdag.

Neste skritt er å stille seg selv spørsmålet, hva kunne du gjort annerledes?

Hvilke rutiner har du som gjør at du får høy puls, kjenner at du blir irritert osv

Et eksempel fra min egen hverdag, er at jeg ofte blir stresset når jeg leverer i barnehagen, uansett hvor god tid jeg har.

Hvorfor? Jeg beregner for kort tid fra vi går ut døren til jeg skal være på jobb. Om jeg leverer til kl 08.00 eller 09.00 så går jeg kvart på, og da blir det stress. En skulle trodd at svaret var innlysende, men jeg måtte faktisk bruke litt tid på å komme frem til dette enkle svaret.

Hva kan jeg gjøre annerledes? Beregne bedre tid før jeg går, begynne å kle på oss 30 min før, slik at turen til barnehagen blir kortere.

Et annet eksempel er at jeg stresser i trafikken.Som er utrolig bortkastet energi, trafikken vil ikke endre seg, jeg vil ikke komme frem før, om jeg stresser. Jeg kan faktisk heller nyte tiden, for utfallet blir det samme.

Hvorfor stresser jeg? Det kan være f.eks fordi jeg har noen som venter, eller fordi jeg ikke liker å komme for sent.

Hva kan jeg gjøre eller tenke for ikke å få stress? Jeg kan tenke at jeg ikke kan gjøre noe med trafikken, stresset vil ikke få trafikken til å gå fortere. Det jeg kan ha som fast strategi i disse situasjonene er at jeg melder eller ringer de personene som evt venter og sier at jeg blir noe forsinket. Eller at jeg sier til meg selv at jeg får jobbe hardere på jobb siden jeg blir for sen, jeg kan jobbe inn den tapte tiden hjemme, jeg kan  sette på radioen og nyter denne alene tiden eller jeg kan gå igjenno dagen i hodet, lage den litt mer effektiv ved å planlegge den bedre i bilen på vei til jobb..

Om du så skulle nå et fly, og du er sent ute, vil ikke stresset du har i kroppen endre utfallet for om du komer for sent eller ei, sett deg tilbake ta 3 dype innpust og la skjebnen,flaksen avgjøre utfallet.fokuser på tanker som dreier seg om hva kan du gjøre så dette ikke skjer igejn.

Det beste hadde vert å laget en strategi på alltid å være tidlig ute, men det tror jeg vil være utopi. Det er viktig å lage strategier som en kan gjennomføre, ellers vil du bare skuffe deg selv over at du ikke får det til.

Selv om svaret er enkelt, betyr det ikke at jeg får det til hver dag. Merkelig nok. Når jeg får det til, så er det mindre stress, og det blir bedre morgener for oss alle. Det motiverer meg til å få det til oftere.

Svarene dine kan være like enkle, f.eks ta kaffen i bilen på vei til jobb, stå opp 10 min før, være utilgjengelig på tlf og jobbmail mellom visse tidsrom, lage noen regler osv.

Bare det at du vet hva som stresser deg er nok til at Underbevissthet din kan begynne å jobbe for deg, med å endre rutiner for å minske stresset i hverdagen.

 

quiz

Du og jeg skal gjøre noe, være med på noe, alt fra ut å fly, holde foredrag eller å besøke noen med hund. Du blir nervøs, får angst, kjenner indre uro, men ikke jeg. jeg gleder meg… Hva er forskjellen på oss?

La meg ta et mer konkret eksempel,

Vi skal ut og kjøre bil, du er nervøs og kjenner frykt, mens jeg gleder meg. Vi sitter begge i baksetet, kjører i den samme bilen, med samme fart, alt det ytre er likt. Du kaldsvetter, kjenner hjertebank mens jeg nynner etter melodien på radien.

Hva er den eneste  forskjellen på oss i denne situasjonen?

Svaret er Tankene våre…. Så enkelr er det…. Så sterk er Tankens Kraft

Jeg tenker tanker som handler om glede du tenker tanker som handler om frykt. Risikoen for at noe faktisk skal skje oss er like stor. Skjer det deg noe vil det samme skje meg.

Dette eksemplet skal vise deg til å se hvor mye tankene dine har å bety for hvordan du har det….

11801960,9734708,highRes,01_selbstzweifel

Våkner du på nettene og er beymret over noe du har sagt eller gjort?

Går du igjennom samtaler du har hatt?

Er du kritisk til ditt ytre?

Redd for å prøve noe nytt?

Sammenligner du deg selv med andre?

Tiltrekker du deg selv fordømende personer?

Får du skyldfølelse når du sier nei?

Dersom du svarer flere Ja enn nei, har du en sterk indre kritiker, da vil du ha godt av å lære deg selv å stille deg selv disse spørsmålene når du er kritisk til deg selv, mister troen…

Lær deg å bruke hv spørsmål, Dvs hva hvorfor hvordan og hvem…

Når du  tenker, det kommer ikke til å gå, så skal du stille deg selv et hv spørsmål, f.eks hvordan kan det la seg gjøre?

Tenk om de ikke liker meg, hvorfor skal de ikke like meg?

Hva om de andre kommer i kjole, hvilken forskjell gjør det for de andre om jeg kommer i bukse?

Hva om jeg ikke husker det jeg skal si, hva kan jeg gjøre for å huske?

Når du kommer med antagelser om deg selv og andre, still deg selv et spørsmål og se hva som skjer.. Får du det litt lettere da?

 

Å si unnskyld…

March 10th, 2014 | Posted by Seri Linn Erlandsen in Par terapi - (0 Comments)

627752-10-1326030383649

Å si unnskyld, kan være utrolig vanskelig. Selv om en har lyst å si unnskyld kan hele kroppen stritte imot.

Det jeg vet er at å si unnskyld kan aldri gå galt eller være feil.

Den som sier unnskyld er den sterkeste og modigste.

Når en sier unnskyld så trenger det ikke være for hele diskusjonen eller hele situasjonen, men delere av den.

F.eks. Dersom du som par har en diskusjon som handler om husarbeid. Du uttrykker missnøye over at partneren ikke gjør nok, partneren føler du går til angrep for måten det blir sagt på og har mer fokus på hvordan du sier det enn på hva du sier, samtidig som du også bruker ordet aldri, som fører til at partneren fokuserer mer på å gi deg eksempler på unntakene. Dette resulterer i at dere roper og diskuterer helt andre ting enn det som du egentlig ønsket å ta opp.Du blir sår og føler deg ikke sett.

Jeg ber deg nå om å si unnskyld for å løsne samtalen for at den skal bli fruktbar… Alle ledd i hele kroppen din vil sannsynligvis si nei. Kommer ikke på tale. Men prøv, se hva som skjer, du skal ikke si unnskyld for alt, men si unnskyld for måten du sa det på og at du sier aldri. se hva som skjer, hvordan tror du da denne samtalen hadde blitt videre….

Jeg vet at dette  ofte fører  til at noe løsner og at en får en mer fruktbar diskusjon etterpå. Du vil også bli ferdig med diskusjonen, du får den ut av systemet.

Dersom du ikke greier å si unnskyld der og da, kan du gjerne gjøre dette i ettertid, eller på tekstmelding, mail osv.

Jeg utfordrer deg, se hva som skjer…

image

Om det finnset et problem, finnes det også en løsning, ellers ville det ikke bli kalt et problem…

Har du lett for å fokusere på problemer, eller lage antagelser om alt som kan komme til å skje, forutse problemer som kanskje kan skje, som ofte har 1 prosent sannsynlighet mot 99 prosent sannsynlighet for at det ikke kan komme til å skje, om en ser på fakta?

Da er det en del av din personlighet. Du kan prøve å endre dette, men det vil alltid være en del av ditt innstinkt.

Istedefor å kjempe imot dette instinktet, eller denne naturlige delen av deg, kan du velge å bli god på å ha som “mantra” at hver gang du finner et problem, finner du også direkte en løsning, eller en faktaopplysning.

eks; – tenk om flyet detter ned…Det er større sannsynlighet for at det skal skje meg noe i trafikken, det er 1 promille sannsynlighet for at flyet detter ned…osv

– tenk om jeg glemmer hva jeg skal si? Jeg kan ha jukselapp, da var det jeg skulle huske ikke så viktig, eller jeg kan ha en hjelper i salen….osv

– tenk om hun svarer nei? Det er bedre å få vite svaret enn å lure, det verste som kan skje ved å få nei er at det ikke….osv

DET ER ALLTID EN LØSNING PÅ ET PROBLEM

 

 

 

small

For å få kontroll, bli bevisst på dine handlinger, gjøre endringer som fører til at du tar over førersetet på din bil, er å faktisk se tilbake på vendepunkt som allerede har funnet sted.

Skriv ned 10 vendepunkt som har funnet sted i livet ditt.

Skriv dem nedover på et ark eller i en bok. Det kan være flytting, ny skole, studier,skilsmisse, reise, ny kjæreste, sykdom, dødsfall, kjæledyr, ny jobb osv

Skriv ved siden av hva som gjorde at dette skjedde, hvilket puff, spark bak fikk du, slik at denne forandringen fant sted?

Ved siden av skriver du om det skjedde overraskende, eller om det skjedde ved at du sa ja til en mulighet, eller om det skjedde over tid gjennom en nødvendighet.

F.eks Giftemål, overraskende siden det var han som fridde

Skilsmisse, nødvendighet som tvang seg frem over tid, dette kunne også ha kommet overraskende om han hadde ønsket skilsmissen

Skole, mulighet som jeg takket ja til..

Fyl ut dine 10 vendepunkt.

Reflekter deretter over hva disse forandringene betyr for deg i dag, og ikke bli overrasket om du kjenner på at uansett hvor tunge endringene var, så er de positive for deg i dag.

her finner du også mange bbevis for at du har tatt kontroll over eget liv, gjort endringer selv og du har  overlevd endringer som hr kommet på deg overraskende. Du viser også her at ddu har evnen til å tilpasse deg.

 

 

 

Du vil finne stor glede og frihet ved å ta over ansvaret for eget liv.

 

Menu Title